maanantai 12. toukokuuta 2008

Projektisuunnitelmia

Yksi tärkeä tehtävä uuden penkin perustamisessa on tietysti suunnittelu. Se on myös melkein haaveilun lisäksi hauskin osuus.

Kokemuksesta oppimeena, tällä kertaa ajattelin paneutua aiheeseen tavallista perusteellisemmin. Ei ole nimittäin eka kerta, kun vaivalla tehty kukkapenkki kukkii kyllä hienosti, mutta joko kaikki ovat lähes samaa sävyä tai sitten ne onnettomat kukkivat tismalleen samaan aikaan. Joten kukkaloistosta pitemmälle aikajänteelle ei ole tietoakaan.

Niin, tietysti olen myös tehnyt ne perusvirheetkin eli istuttanut niin täyteen heti eka kerralla, että piti hetimiten seuraavan vuonna hajoittaa penkki kahteen lohkoon...

Jnejne, joten:

Aloitin hommat selailemalla muutamia puutarhakirjoja, joista tietysti luin kaikki mahdolliset ohjeet. Mutta parhaimman startin sain itse asiassa Talman puutarhan webbisivuilta, jota suosittelen kelle tahansa perennapenkin suunnitteluun. Sieltä nimittäin löytyi valmiiksi taulukoituna noin 150 perennaa, kasvuolosuhteet, korkeudet, värit jne. Kun sen sitten kopioin (copy-paste), niin HTML -muodossa se sujahti exceliin siten, että sain sortattua ja pyöriteltyä taulukkoa miten halusin. Eli




http://www.talmanlehtopuutarha.fi/kasvit2004.htm

Sitten mittasin alueen ja piirsin ekan sketsin aiheesta, tässä jo pidemmälle viety malli:







Sitten tein järkevyystarkastelun eli piirsin saman värikynillä yrittäen simuloida valittuja kasvivärejä:







Tästä kuvasta opin, että pitää vielä miettiä muutama "roosaksi" tituleerattu kasvivalinta hiukan räväkämmäksi punaiseksi, muuten tulee liikaa roosaa.


Näistä pappereista saankin jo sitten jossain vaiheessa tehtyä oikean ostoslistan, ehkä en sitten ihan sekoa kukkakaupassa ja joko osta kaikkea tai osta liikaa :-) Tämä on kivaa!!!!!!!


Mutta ekaksi konkretiaa eli siis mullan tilaukseen...............

2 kommenttia:

Outi kirjoitti...

Kiitos linkistä ja vinkistä!!! Suunnitelmasi näyttää hyvältä. Minulla on suunnitelmissa suunnitella tonttimme kadun puolelle suorakaiteen muotoinen penkki, johon tulee puu, pensaita ja perennoja. Sainkin kovasti inspiraatiota ja vinkkiä tuosta linkin kasvilistasta ja taidanpa myös käyttää tavallasi ruutupaperia ja värikyniä:-)

bymaya kirjoitti...

Tuon istutuksen puun kanssa kantsii miettiä, ettei ota sellaista, joka vie kaiket mehut perennoilta (siis jos ne tulee ihan toistensa yhteyteen), eli joku sellainen, joka on kohtuuvaatimaton. Itsekin pohdin kovasti mikä olisi se keskuspuu. Mutta pitää kurkkia, jossa laitat jonnekin sun edistyksen näkyviin myös virtuaalisesti.