keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Kukintaa ja siistimistä


Kirsikatkin vihdoinkin kukkivat, jopa etupihankin kirsikka. Lehtiä ei ole edes ihan kaikissa oksissa? Muutenkin näyttää tänä vuonna että jotkut hedelmäpuuoksat ovat lehdittä. Onkohan liian kylmää, oikea kesä ei ole vielä alkanut?

Etupihan isotuomipihlaja on kanssa täydessä kukassa. Tämä onkin aika kiva pensas, kun siinä on koristeellisuutta koko kasvukauden. Olen tukenut sitä aina vaan pidemmillä tukikepeillä ja niinpä se alkaa olla ihan kivasti ryhdikäs pikkupuu.

Mies sitten terästäytyi ja sopi naapurin kanssa, että viedään mut kukkatarhaan. Siis tokihan sinne olisin voinut mennä ihan itsekkin, mutta nyt oli kyseessä "Tuusulan kukkaperheen" taimisto, siis koko perheen pojat ja seuraava polvikin on tekemisissä kasvien, siementen ja sellaisten kanssa. Oli kiva kuulla tarinaa siitä millaista on taimi/kesäkukkakasvattajan työ/elämäntapa. Mukaan lähti tietysti monta laatikkoa kukkia. Kumma kyllä ne on kaikki jo istutettukin tässä parin illan aikana. (Lisääkin mahtuu...). Enkeli sai uuden paikan pikkuruukussa samettiruusun ja orvokkien seassa.
Orvokkeja mulla on sitten selkeästi joka vuosi ollut, kun niitä tänä vuonna alkaa työntyä joka kivenkolosta ja eihän niitä raskia mihinkään repiä, kun kerran sinne kasvavat. Kokemus on, että nämä harhaantuneet orvokit eivät sitten purkissa hyvässä mullassa tahdo kasvaa vaan ne mielellään rehottavat esim. kivetyksen reunassa. Siis, hupinsa kullakin!



Profeetankukka kukkii tulppaanien seurana. Tämä on kanssa kukka, joka joka vuosi kasvaa isommaksi ja isommaksi. Kuitenkin on tällainen aikainen kukkija.



Tässä yleiskuvaa etupihan pihlajan luota. Puun alustan siivosin viime viikolla ja siinä olleet en-tiedä-mitkä ovat kovasti kasvaneet. Tässä mulla nakki selvittää tuo pehko, Muistaakseni siihen tulee sellainen ruohosipulin kukan näköinen sininen pallero.



Ja tämän päiväinen projekti oli siistiä tämä etupuoli. Eli kaivoin noin neliön alalta nurtsin pois. Laitoin pari Keski-Uusimaata pohjalle ja harsoa kivien alle. ladoin kivet reunaksi. Multaa pari säkkiä. Istutukseksi maanpeitekasveja aurinkoiselle paikalle. Eli
- 3 kpl keävtkaihonkukkaa, 20 cm, toukokesäkuu, sininen (muistuttaa lemmikkiä, ettei olisi sama kasvi?), omphalodes verna
- 2 kpl suikeroalpia, lysimachia nummularia, hauska nimi ruotsiksi penningblad, kyllä tässä muutama penninki aina meneekin, keltainen kukina, kesä-elokuu, 5 cm
Näillä saa taas oikaistua ruohonleikkuussa (ja sain siis taas muutaman uuden lajin ihmeteltäväksi.
Kanukka olikin jo siinä, se sai hiukan uutta multaa varpailleen ja reunuksen/rajauksen.
Multa loppui, mutta ajattelin malttaa yhden illan olla hakematta (näin yhdeksän aikaan on jo vieroitusoireet, haha). Mutta tulipahan kirjattua jotain taas muistiin.
Niin ja kirjaan itselleni muistiin, että pitää jonnekin hankkia jotain angervoa, naapurissa on sikahienossa kukassa isoja pensaita (mutta Timo onkin rakentanut pihaansa jo 12 vuotta, itse tulen 10 v jäljessä täällä vieressä).






3 kommenttia:

Jaska kirjoitti...

Profeetankukka oli minulle uusi tuttavuus mutta vuorikaunokin puunjuuressa tunnen.

Hannelen paratiisi kirjoitti...

Nätti kukkapenkki, nuo puun rungot niin nätit siinä.

bymaya kirjoitti...

Joo, se on juuri tämä, kiitos, Jaska!

http://www.talmanlehtopuutarha.fi/images/centaurea_montana_n.jpg

Profeetan kukka, mun piti oikein tarkistaa, että mainitsin oikein. Kyllä, sillä nimellä se on ja alunperin itse ostin sen alkuparäiskotiseuduiltani Särkän Perennataimistosta pohjoisemmasta Suomesta. Linkki pitäisi olla tuossa sivupalkissa.