keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Kuukausipäivitys -heinäkuu??

Tähän päivitykseen meni taas viikko että hurahti. Tämä kesä on mennyt koiran hoitamisessa ihan täysin. Se sai kauhean bakteeritulehduksen, joka levisi ja levis sekä oli sellaista visvaista märkää. Puoli koiraa on nyt karvaton, mutta ei enää verinen ja visvainen.

Eli puutarha on saanut tulla toimeen omillaan, kun arki-iltoina koiranhoito on ollut ykkäsprioriteetilla.

Senpä vuoksi onkin ihan yllättävää että se on kukkinut ja ollut aika kivan näköinen pitkin aikoja. Tänä vuonna on oikeastaan ekaa kertaa nähnyt, että värit vaihtuu eri kukinta-aikana, näinhän jotenkin yritin hiukan miettiä (siis joskus, sittemmin istutukset ovat ryöstäytyneet hallinnasta).

Kaikki jakamani kuunliljat ovat kasvaneet hyvin ja nyt ovat kukassakin.

Tämän kuvan otin oikeastaan tuon liljan takia :-)


Jotkut kesäkukat pitävät vielä pintansa, esim tämä kaunisvärinen orvokki. Petunia erityisesti miljoonakellot näyttävät olevan tosi sitkeitä. Niitä siis lisää ensi vuonna!

Kalla kukkii jo toistamiseen tai kolmatta kertaa, kanssa mun kestosuosikki kesäkukissa.Olihan se tässä setissä. Liljoihin olen nyt hurahtanut, taidan laittaa näitäkin lisää, kun hyvin vähäisesti näitä istutin (ja tietysti väärin paikkoihin, osa jäi muiden jalkoihin.).


Mun pensaskrassi, omat kasvantukset ovat kukassa vihannelaatikoiden reunalla.

Dahliat ovat kyllä kanssa hienoja. Pitää yrittää talvehdittaa nuo juurakot, kun niihin menee ihan huomattava summa, jos aina ostaa uusiksi laiskuuttaan.


Tämä äitienpäviruusun kokoinen ja tyyppinen pikkuruusu on kukkinut kanssa ainakin tuplakerran ja edelleen punaisena antaa pirteyttä puutarhaan. Pääävärejä nyt onkin punainen ja valkoinen (kuutamohortensiat ja joku toinen hortensia, jota en taaskaan muista ilman tarkastusta).Kukkakoko jotain vajaa 20 cm :-)

Kaktusdahlia, nämä oli hiukan vaatimattomampia, mutta ihan mielenkiintoisia.


Ja jotkut mun kärhöistä viihtyvät. Tämä kiertää yhtä pihlajaa, itse asiassa kahta eri lajia. Tarpeeksi suojainen paikka ja juuret ovat varjossa, ei kuivu. Pihlaja näyttää erikoiselta kun runko on täynnä kukkia, hiukan eksoottiseltakin.Alppikärhö on ihan hurjistunut kasvamaan, sääli että kukat ovat tällaisia minikokoisia ja vaatimattomia, eivät näy kauempaa.


Tässä koko komistus, mittaa ehkä korkeutta vajaa 2 m ja leveyttä 1 m.


Vastaavasti toisella puolella penkkiä on sitten tällainen yksivartinen, mutta siis hienot kukat.


Kokeilin yhden perennaistutuksen piristyksenä miljoonakelloja. Se onkin hyvä paikka, kun riittä kosteus ja kukat ovat aina kukassa. Tätä ei tarvi edes nyppiä, oikea laiskan puutarhurin ilo!

Jaa, hortensiat pitää kuvata, jahka sade lakkaa ja on päivä (kirjoitan tätä lauantai-iltana saunan jälkeen satessa...).

Piha kaipaisi siivousta eli kuolleita pois ja harventamista, mutta elokuu alkaa jo vähän laiskuttaa. Tänäkin vuonna taas voin todeta, että vihanneslaatikoistani hyödynnän parhaiten persijan, ruohosipulin, kiinansipulin, salaatit. Mutta moni muu yrtti saa kyllä kasvaa ihan koristeena. Tänään tosin keräsin setin erilaisia yrttejä pastakastikkeeseen ja olipa se hyvää ! Tässä suhtessa olisi kurinpalautuksen paikka.

1 kommentti:

Karolina kirjoitti...

Hei kaikki Puutarha Ystävät!
Olen haaveillut löytäväni listan jossa suomalaiset puutarhablogit löytyisivät kasvuvyöhykkeet mukaan. Siitä olisi hyötyä, etenkin meille haastavammilla vyöhykkeillä eleleville, mutta se olisi myös hauskaa ja opettavaista. Ja ehkäpä samalla vyöhykkeellä olevat puutarhablogistit voisivat innostua järjestäämään tapaamisia keskenään tai osaavat auttaa ja vinkata hyvistä tapahtumista. Tartu haasteeseen, lisää oma puutarhasi listaan oikean kasvuvyöhykkeen alle ja halutessasi laita linkki tälle sivulle omaan blogiisi!

Linkki PUUTARHABLOGIT VYÖHYKKEITTÄIN LÖYTYY TÄSTÄ: http://karolinanpuutarha.blogspot.com/p/suomalaiset-puutarhat-kasvuvyohykkeen.html