tiistai 23. maaliskuuta 2010

Kukkia ja mehiläisiä odotellessa!

Terveisiä vaan Lissabonista! Edes jossakin on jo selkeästi kevään tuloa havaittavissa ja aurinkoa oli koko viikon lämpötilan ollessa 17-19 astetta eli sellainen kevyt Suomen kesä.

Posti olikin tuonut sillä aikaa (yllätyksekseni) Korpikangas -siemenen tilaukseni, jota puutarhatuskissani klikkailin joku aika sitten. Yllätys tuli siitä, että jotenkin jäin käsitykseen, että ne toimittaisi kaiken vasta toukokuussa, mutta alla oleva keskikokoinen loota sitten ilmaantuikin ihanan sisältönsä kanssa paikalliseen postiin (dahliat, vuokot, gladiolukset).



Tää sitten tulee vaatimaan jo kohta toimeen tarttumista, sillä minulla alkaa tämä työhuone/buduaari/sotkuläjä täyttyä paitsi kaikista askarteluvälineistä ja tarveikkeista, niin kaikesta puutarhajutusta tyyliin siemeniä, juurakoita jne, vaatekaapissa on hätävarasetti turveruukkuja yms.

Mutta nyt sitten se kysymys: missähän järjestyksessä näitä pitäisi ruveta esikasvatteleen? Etenkin kun ulkona on edelleen puolentoista metrin hanget ja radio kertoi sulamisvauhdin olevan tätä nykyä 5 cm/ vrk??? Mihin tässä uskoa? Mies pilaillessaan uudelleen kirjoitti jääkaapin tarrablokkiin, että 60 pv haravointiin, kun mun arvioi oli ollut 30 pv. Tällä se olisi ollut eka viikko huhtikuussa. Mutta ei tällä menolla pääse pihalle kuin vasta kesäkuussa? Täh? Apua? Eikö kukaan muu koe samaa tuskaa, vai onko tämä mun oma ihmetys?

Sitten siitä esikasvatuksesta: tein jopa jotain merkintojä kalenteriinkin aiheesta ja nyt alkaisi olla käsillä ekat jutut, taisi olla sipulit, mutta koskeeko se myös noita ruohovartisia juttuja vai vaan maanalaisia. Basilikaa laittaisin vasta aika myöhään. Kaikki paputyyppiset kukat (köynnökset) tahtovat venyä hirveästi jos ne laittaa liian aikaisin. Voi tiedottomuutta? Sitten mietin voiko laittaa alkuun kasvatuksen viileässä autotallissa (n. 13 astetta), olisiko siinä itua? Jos eivät idä niin nostelee sitten sisälle.

Ai mikäkö on ongelma? No, näen, että jos kasaan tänne asumukseen kaikki esikasvatettavat, niin parempi/se toinen puolisko saa slaagin, sillä näitä on nyt siunaantunut ihan kotitarpeiksi :-) (omakasvatuksensa piti olla tämän vuoden teemani ja kokeiluni kohde, hehe).

Jokamiehen helppoja ohjeita ja vinkkejä ottaisin vastaan, mulla on siis varastoissa kesäkukkasiemeniä (ihan perusjuttuja, lähinnä köynnäkset ovat esikasvatettavia keijunmekko, ruusupavut, sitten tuli Viherpihan tilaajalahjana kehäkukkaa), yrttejä (lähinnä basilika, ja joku kiinansipuli esikasvatettava). Joko pitäisi kovasti laittaa, vaiko malttaa mieli viikko-pari??



Joo, ja kevät kurkkii ekasta laatikosta, eli pari viikkoa sitten laittamani karjalanneidot miettivät syntyjä syviä, 6:sta viisi on jo elonmerkeissä :-) ja hienosti leikkelin maitopurkista näille nimikyltit, koska se kestää kosteutta, että saan samat värit samaan purkkiin.






2 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Kyllä luulisi teillä siellä jo olevan hyvä aika esikasvatuksiin, niin etelässä, kun minäkin jo täällä pohjoisempana alan olla pahasti myöhässä. Gladiolukset ja daaliat laitan kyllä vasta huhtikuussa, ne pakkaavat kasvaa tuulta kestämättömän pitkiksi, jos ovat liian kauan tuvassa - vaan teillä kyllä saapi aikaisemmin jo ulkoistettua ne:) Mukavia esikasvatuksia, ihmeesti ne nuo miehetkin lopulta venyy, vaikka vähän valittavat;) Vallankin heille kannattaa esitellä ostotaimien hintoja siinä vaiheessa, kun omat taimenet alkavat olla esittelykelpoisia8]

bymaya kirjoitti...

Päätin hengessäni tulkita ensi viikonlopun huhtikuuksi ja laitan osan ainakin multiin. Esim. Exotic garden alkaa kevätmukulatoimitukset viikolla 14 (siis ensi) ajatuksella että voi laittaa multiin.

Routaakaan ei kuulemma kauheasti ole, kun lumikerros on ollut valtava.

Mulla ei ole ollut ongelmia dahlioiden kanssa, ennemminkin että nousevat kovin myöhään. Gladioluksia en ole edes hoksannut aiemmin esikasvattaa.

Mutta kaikki muut hontelot sitten...

Hyvä idea vedota edullisuuteen, jos valtaan asunnon kaikella taimikasvatuksella.